Ítélet született hálapénz elfogadása miatt

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult eljárásban elmarasztaló ítélet született egy reumatológus és asszisztense ügyében, akik 2023 júliusában több alkalommal fogadtak el munkájuk során hálapénzt betegektől.

Az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék az orvost vesztegetés elfogadása miatt 2 év szabadságvesztésre – 5 év próbaidőre felfüggesztve -, 4 millió forint pénzbüntetésre, 3 év orvosi foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az asszisztenst 1 év 10 hónap szabadságvesztésre – 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve -, 400.000 Ft pénzbüntetésre ítélte, és 3 évre minden olyan foglalkozás gyakorlásától eltiltotta, melynek keretében egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó adminisztratív tevékenységet végezne. Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész fellebbezést jelentett be.

A másodfokon eljáró bíróság a kiszabott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést helybenhagyta, az orvos vonatkozásában kiszabott pénzbüntetést 3 millió forintra mérsékelte, továbbá az orvos és asszisztense foglalkozástól való eltiltását 1-1 évre mérsékelte. Az ítélet 2024. július 2-án jogerőre emelkedett.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat folyamatosan dolgozik azon, hogy szemléletváltás történjen. A célunk annak tudatosítása az állampolgárokban, valamint az egészségügyi dolgozókban, hogy az egészségügyről szóló törvény szerint legfeljebb a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő értékű ajándékot fogadhat el az egészségügyi dolgozó, hálapénzt fizetni tilos! Ennél nagyobb értékű ajándékot, szolgáltatást, illetve egyáltalán pénzt adni és elfogadni is bűncselekmény!