A kifogástalan életvitel ellenőrzés nem felderítő tevékenység

A kifogástalan életvitel ellenőrzés során a védelmi tisztek nem végeznek nyomozati cselekményeket, így kutatást sem tartanak, vagyis például fiókokba, szekrényekbe nem néznek be.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) a kifogástalan életvitel ellenőrzés során titkos információgyűjtést nem folytat és nem tesz fel szexuális szokásokra vonatkozó kérdéseket.

A 2024. július elsejétől hatályos gyermekvédelmi törvényben meghatározottak szerint a gyermekvédelemben dolgozók kifogástalan életvitelét az NVSZ ellenőrzi. Fontos kiemelni, hogy ez nem bűnfelderítés, az ellenőrzés nyilvántartási adatokra és környezettanulmányra támaszkodik. A kifogástalan életvitel ellenőrzést a munkáltató kéri az NVSZ-től.

Ennek részét képezi az a kérdőív, amely a törvény melléklete. A kérdőív semmilyen szexuális szokásra vonatkozó kérdést nem tartalmaz. Emellett a bűnügyi adatbázisokban ellenőrzik az illető adatait, így megtudható, hogy valaki büntetett előéletű-e, vagy jelenleg áll-e büntetőeljárás hatálya alatt.

Az ellenőrzés másik eleme a környezettanulmány, amelynek része egy helyszíni beszélgetés. Ennek az a célja, hogy felmérjék az illető szokásait, hogyan él, és erről a szomszédokat is megkérdezik. A környezettanulmány során a védelmi tisztek kutatást nem végeznek, így például fiókokba, szekrényekbe nem néznek be. Védelmi tisztjeink ezen beszélgetések alkalmával sem tesznek fel szexuális szokásra vonatkozó kérdéseket. 

Az NVSZ a kifogástalan életvitel ellenőrzés végén határozatban tájékoztatja a munkáltatót annak eredményéről. Munkajogi döntéseket kizárólag a munkáltató hoz az ellenőrzés eredményének ismeretében. A munkáltató a kapott tájékoztatás birtokában dönti el, hogy alkalmas-e az illető a gyermekvédelemben történő foglalkoztatásra, megfelel-e azon magas szintű társadalmi elvárásoknak, amelyeket a gyermekek felügyeletéről gondoskodó személyekkel szemben támasztanak.

Az NVSZ munkatársai szorosan együttműködnek a gyermekvédelmi intézmények vezetőivel, így folyamatosan tájékoztató előadások keretében informálják a gyermekvédelemben dolgozókat az új feladatunkról és a szabályozásról.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az NVSZ elkötelezett abban, hogy az alaptalan vádakkal szemben megvédje a gyermekvédelemben dolgozókat. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük